Když jsme byly osloveny ze strany rohlik.cz s námětem masopustního dezertu či sladkého jídla, koblihy se samozřejmě hned nabízely. Nechtěly jsme ale přijít s koblihami kynutými, a rozhodly jsme se vrátit se do dětství a připomenout si recept, který nám dělala naše maminka. Byly to vláčné, kypré a strašně jednoduché tvarohové koblížky. Jedly se jen tak, obalované v cukru. My jsme se rozhodly je vylepšit tvarohově na druhou, tedy tvarohem je i naplnit a osvěžit je navíc ovocnou omáčkou. A to je opravdu dobrota.
Suroviny na koblížky:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
3 vejce od spokojených slepiček
6 lžic plnotučného mléka
3 lžíce rumu (Tuzemák)
1 prášek do pečiva
220 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
1 l oleje na smažení (slunečnicový nebo řepkový)
Na obalení:
1 skořicový cukr Amylon
Cca 100g cukru krupice
Suroviny na tvarohový krém:
250 g tučného tvarohu
1 vanilkový cukr Amylon
30 g cukru krupice
150g šlehačky 40% (Kunín)
40g bílého jogurtu
Suroviny na ovocný dip
160 g mraženého lesního ovoce
20 – 30g cukru krupice
50g šlehačky (zbytek kelímku, co zbyde z krému) 40% (Kunín)
Postup:
- Olej rozpálíme ve vyšším (nikoli v příliš širokém – potřebujete vysokou hladinu oleje, aby se koblížky nedotýkaly dna) tlustostěnném hrnci na 175 – 180 stupňů. Pokud nemáte teploměr, nevadí, rozpalte olej tak, že bude zřetelně vytvářet nitky či mapy a zkusmo nejprve osmažte jeden koblížek – olej musí po vložení těsta praskat a vytvářet kolem koblížku bublinky. Koblížek se okamžitě zacelí, nafoukne a začne se v oleji vznášet.
- Smícháme v míse všechny suroviny na koblížky (mouku s práškem do pečiva smícháme nejprve zvlášť) krom oleje.
- Lžící nebo kopečkovačem na zmrzlinu nabírejte zhruba stejně velké množství těsta a vkládejte do rozpáleného oleje tak, aby se jeho kousky navzájem nedotýkaly. Smažte několik minut dozlatova po všech stranách. Koblížky budou v oleji samy „tancovat“, ale pokud by se neotáčely rovnoměrně, pomozte jim.
- Osmažené koblížky děrovanou naběračkou či sítkem vyndejte nejprve na ubrousek (odejme trochu oleje) a pak, ještě teplé, ale ne už horké, vložte do směsi obou cukrů na obalení. Obalte ze všech stran.
- Na krém vyšlehejte šlehačku. Smíchejte tvaroh s jogurtem a cukry a nakonec stěrkou vmíchejte šlehačku. Naplňte do zdobícího sáčku, v každé kobližce udělejte malou dírku (buď zdobící špičkou nebo třeba koncem malé vařečky) a stříkněte dovnitř krém. Krém můžete samozřejmě nechat i mimo koblížky a ty do něj prostě namáčet, jako do dipu.
- Na ovocný dip prohřejte ovoce s cukrem, ponorným mixérem rozšlehejte a vmíchejte šlehačku (tekutou). Případně doslaďte a nechte vychladnout.